Joi, 14 noiembrie 2024

Știri

Știri electorale

Ghicitoarea zilei

O masă rotundă pe tema „Misiune” va avea loc la București în perioada 14-16 noiembrie 2024. Motivația vine din strategia Bisericii Evanghelice A.B. în România (EKR), care vorbește adesea de „misiune”, dar în momentul de față acest termen este doar o suprafață de proiecție. La masa rotundă din noiembrie vor participa parteneri din Germania și experți din țările baltice și din Europa de Est. Masa rotundă este organizată de BECAR, cu ajutorul și finanțarea Centrului de Teologie Evanghelică de Est (ZETO). Organizatorul la nivel local este Biroul Parohial Evanghelic C.A. Bucureşti.

Forumul Democrat al Germanilor din Brașov organizează în noiembrie o serie de tururi de oraș intitulate „Brașovul istoric”. Tururile de oraș au loc în ultimele două zile de vineri și sâmbătă ale lunii și își propun să aducă forumul, activitățile, interesele și preocupările sale mai aproape de publicul larg. De asemenea, organizatorii doresc să participe activ la păstrarea și promovarea valorilor și istoriei minorității germane, ca parte a identității brașovene și a peisajului cultural specific.

Piesa de teatru „Dragonul”, pusă în scenă de Yuri Kordonsky după textul lui Yevgeni Schwarz, o producție a Teatrului German de Stat Timișoara (DSTT), va fi prezentată sâmbătă, 16 noiembrie, în cadrul celui de-al 11-lea Festival de Teatru Interetnic de la Satu Mare.

Opinii, temeri și aspirații ale tinerilor din România sunt prezentate într-un studiu de anvergură europeană al fundației politice germane Friedrich Ebert Stiftung (FES). Patru cercetători din București și Cluj-Napoca au prelucrat datele privind tinerii din România. Studiul a fost realizat simultan în alte 11 state est- și sud-est-europene: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Grecia și Turcia. Studiul din acest an continuă seria studiilor realizate anterior de FES, în anii 2014, respectiv 2018/2019

Prezentare de carte: „Mă rătăcii în gaura acului” de Franz Hodjak, volum liric publicat de scriitorul german originar din Sibiu la împlinirea vârstei de 80 de ani. Pentru eul liric, acasă înseamnă starea de dor. Speranța, iubirea și moartea continuă să-l preocupe în meditații filozofice dedicate întrebării dacă aceste mari teme nu cumva sunt iluzorii. În poemele acestui volum, esența trecătoare a omului este încadrată armonios în limbaj și ciclul naturii: „Vorbesc primăvară, vorbesc zăpadă,/ și vorbesc ceva cenușă“

Scriitoarea britanică Samantha Harvey a câștigat anul acesta premiul Booker Prize, considerat cel mai important premiu literar al Marii Britanii, pentru romanul ei „Orbital”. Acțiunea cărții are loc la bordul unei stații spațiale, unde șase astronauți orbitează împreună în jurul Pământului. Romanul explorează întrebări despre umanitate și frumusețea universului. Premiul Booker Prize este acordat anual celei mai bune opere de ficțiune scrisă în limba engleză și publicată în Marea Britanie sau Irlanda 

Vocabular german. Limba germană în viața de zi cu zi – astăzi: „Un exemplu de flexibilitate gramaticală”

Istoria azi – 1987, începe Revolta de la Brașov: au loc primele proteste la Secția 440 „Matrițe” a Întreprinderii de Autocamioane „Steagul Roșu” din Brașov. Revolta de la Brașov din 15 noiembrie 1987 a fost o acțiune de protest împotriva politicilor economice și sociale impuse în Republica Socialistă S România de conducerea Partidului Comunist Român; – 1922: în Marea Britanie începe să emită British Broadcasting Corporation (BBC); – 1901: medicul austriac Karl Landsteiner identifică cele 3 grupe de sânge (A, B și 0)

Calendarul personalităţilor – 1948: Charles al III-lea, rege al Regatului Unit și al altor țări din Commonwealth; – 1907: Astrid Lindgren, autoare suedeză de literatură pentru copii; –1840: Claude Monet, pictor impresionist francez