Știri buletin de știri
Știri electorale– Alegeri europarlamentare și locale 2024
Ghicitoarea zilei
Cel mai recent chestionar de conjunctură, realizat de AHK România în această primăvară, arată o situație relativ stabilă a afacerilor companiilor germane din România și perspective pozitive în rândul acestora, dar există încă multe riscuri care umbresc perspectivele economiei românești. Sondajul prezintă situația economică și a afacerilor actuale ale companiilor, dar oferă și o imagine de ansamblu a celor mai importanți factori de risc pentru dezvoltarea afacerilor din punctul de vedere al companiilor, precum și o evaluare a condițiilor pe care le oferă România ca amplasament investițional.
Compania aeriană Fly Lili a lansat noile rute de pe Aeroportul Internațional Sibiu, valabile din luna iulie: Roma, Milano, Barcelona, Stuttgart și Nürnberg.
Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, în parteneriat cu Fundația Freedom House România și în colaborare cu elevi și cadre didactice de la licee din Baia Mare și Sighetu Marmației, lansează o expoziție de benzi desenate cu povești de viață ale evreilor din județul Maramureș, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.
„Culori” este tema Zilei teatrului în limba germană pentru copii de grădiniță și elevi din învățământul primar, organizat de asociația brașoveană „Pfiffikus” (limba germană: ștrengar) la Centrul Cultural Reduta (3 și 4 iunie). La această a 9-a ediție a evenimentului participă copii din Brașov și Cluj-Napoca
Un concert la Sinagoga Mare din Sibiu ceste dedicat compoziției „15 psalmi”, de Dániel Gryllus și Vilmos Gryllus, prelucrarea muzicală a parafrazărilor poetului maghiar Sumonyi Zoltán pe marginea unei selecții din Psalmi. Participă interpreta maghiară de muzică tradițională Márta Sebestyén (3 iunie, ora 19). Concertul este parte a unui turneu prin șapte orașe din Banat și Transilvania, în locații cu șapte apartenențe religioase și confesionale
Atelier de lectură pentru copii la Institutul Goethe din București, cu povestirea „Armstrong – Călătoria aventuroasă a unui șoarece spre lună”, de Torben Kuhlmann. Pe lângă lectura creativă, copii se vor implica în tematica cărții prin jocuri și meșteșuguri. Atelierul de lectură cu durata de o oră este dedicat unui număr de zece până la 30 de elevi de clasa a III-a și a IV-a (3 iunie, Biblioteca institutului, ora 15.30)
Istoria azi – 1948: Telescopul spaţial HALE de pe Mount Palomar (SUA) este dat în folosinţă de universitatea Cafifornia Institute of Technology. Telescopul permite cercetarea corpurilor cereşti aflate la o mie de ani lumină depărtare – 1492: comerciantul şi geograful german Martin Behaim prezintă la Nürnberg primul glob pământesc realist
Calendarul personalităţilor – 1929: Werner Arber, microbiolog și genetician elvețian. În anul 1978 a primit Premiul Nobel pentru Medicină (împreună cu americanii Hamilton Smith și Daniel Nathans) pentru cercetarea în domeniul enzimelor de restricție – 1926: Allen Ginsberg, poet nord-american – 1925: Tony Curtis, actor nord-american – 1922: Alain Resnais, regizor francez – 1844: Detlev von Liliencron, scriitor german – 1726: James Hutton, geolog şi naturalist scoţian, considerat „Părintele Geologiei Moderne“